Lyhytkurssien ja koulutustapahtumien luominen
Päivitetty viimeksi: 30.7.2019
Useista lyhyistä kursseista koostuvia koulutustapahtumia varten kannattaa luoda oma opetussuunnitelmansa. Sen avulla on helppo hallita esim. saman vuoden tai saman teeman kurssitarjontaa. Kaikki kurssit voivat olla yhdessä ja samassa opetussuunnitelmassa omien otsikkojensa alla (esim. tietotekniikka, sertifikaatit ja taloushallinto) tai käytössä voi olla useita alakohtaisia opetussuunnitelmia. Opetussuunnitelmaa varten luodaan Primuksen Opetustarjonta-rekisteriin kaikki tarvittavat kurssit.
Koulutustiedot voi julkaista Wilmassa Koulutuskalenteri-toiminnolla (ilmoittautuminen pitkäkestoiseen koulutukseen). Ilmoittautumiset tallentuvat Primuksen Hakijat-rekisteriin, josta kursseille päässeet opiskelijat siirretään opiskelijarekisteriin. Opiskelijalle syntyy siirron yhteydessä oma rekisterikortti. Kortille lisätään opetussuunnitelma ja siihen merkitään valintojen avulla ne kurssit, joille hän ilmoittautui. Tämän voi tehdä massana kaikille samalle kurssille ilmoittautuneille. Osallistumistodistukseen tulostuvat vain ne kurssit, joille opiskelija osallistuu.
Wilman sähköisen koulutuskalenterin hyödyntämisestä koulutuksiin ilmoittautumisessa voit lukea tarkemmin Wilman sähköisen koulutuskalenterin ohjeista.
- Ota kenttäeditorissa esiin Luokkatyyppi-kenttä. Tämän kentän avulla on helppo löytää lyhytkurssien luokat muiden seasta.
- Luo koulutustapahtumaan osallistuvia varten oma luokka, esim. nimellä "Tietot.19". Lisätietoja-kenttään voit kirjoittaa tapahtuman koko nimen, esim. "Tietotekniikan lyhytkurssit 2019".
- Lisää tälle luokalle Luokkatyyppi -kentästä "lisäkoulutus" vaihtoehto, jonka olet lisännyt Luokkatyypit-rekisteriin. Jatkossa, kun lyhytkursseja on useilta vuosilta, löydät ne haulla Luokkatyyppi ="lisäkoulutus".
Lyhytkoulutusten luokkien erotteluun voidaan käyttää myös Lisäkoulutus-kenttää. Tämän kentän käyttäminen vaatii sen, että lyhytkoulutukset lisätään Lisäkoulutukset-rekisteriin ja sieltä ne voidaan lisätä Luokat-rekisterin Lisäkoulutus-kenttään.
Täytä tarvittaessa kaikki muut ryhmään liittyvät kentät Luokat-rekisterissä esim. aloitus- ja päättymispäivät, maksimimäärä, ryhmänohjaaja jne.
- Luo kaikille tapahtumaan kuuluville kursseille rekisterikortit.
- Syötä Nimi-kenttään kurssin aihe, esim. "Word perusteet" ja anna koodiksi 19TiWp01 tms. Katso vinkkejä kooditukseen täältä.
Jos kurssi on jaettu useampaan osaan, tee osia varten omat rekisterikortit. Luo jokaiselle kurssille/osa-alueelle/osalle oma rekisterikortti. Anna nimeksi kurssin aihe esim. Excel-perusteet ja koodiksi TiExc01 (tietotekniikka, excel, 1 kurssi). Syötä kursseille opettajat, laajuudet ym. tiedossa olevat ja tarpeelliset asiat.
Jos haluat luoda opetussuunnitelman, jossa erottelet eri aihealueet omikseen, luo myös otsikkotason (1 iso otsikko) kurssit esim. Tietotekniikka, Tekniikka, Taloushallinto, Rakennus jne.
- Luo uusi opetussuunnitelma, jolle annat lyhytkoulutuksia kuvaavan nimen.
- Täydennä muut tarvittavat kentät.
- Vedä hiirellä opetussuunnitelmaan kaikki haluamasi kurssit, myös otsikot.
- Tee seuraavaa aihealuetta varten oma opsinsa omalla nimellään. Siinä voi käyttää samoja lyhytkursseja kuin aiemmassa opsissa, jos ne kuuluvat myös tähän aihealueeseen.
Jos lyhytkurssit ovat vain muutaman tunnin mittaisia, ei opetussuunnitelmaa tarvita. Opiskelijoille annetaan suoritusmerkinnät opiskelijarekisterissä, Lisätoiminnot / Lisää muu suoritus -toiminnon kautta. Tällaisissa koulutuksissa voidaan käyttää myös sähköistä koulutuskalenteria ja siellä ilmoittaumista lyhytkestoiseen koulutukseen.
- Luo kaikille ilmoittautuneille opiskelijakortit. Jos ilmoittautumiset kerättiin Koulutuskalenteri-toiminnolla, syntyvät opiskelijakortit automaattisesti siinä vaiheessa, kun kursseille hyväksyttyjen kortit siirretään Hakijat-rekisteristä opiskelijarekisteriin.
- Täytä opiskelijoille yhteystiedot, valitse Ryhmä/luokka-kenttään oikea ryhmä esim. "Tietot.19" ja rasti kenttä Lyhytkestoinen koulutus.
- Valitse Opetussuunnitelma-kenttään lyhytkoulutuksia varten tekemäsi ops. Klikkaa opsista ne kurssit, joille opiskelija osallistuu eli merkitse valinnat.
Jos käytätte sähköistä koulutuskalenteria, löytyy opiskelijoiden tietojen siirtämiseen liittyvä ohje täältä.